Äntligen tillbaka! Och gula hosor

Efter ett jättelångt uppehåll från bloggandet är jag på väg tillbaka. Efter flyttande och mycket jobb, har jag sytt och pysslat massor det senaste halvåret och fått tillbaka blogginspirationen.

För 1,5 år sedan gav jag mig för första gången på att växtfärga tyg. Efter att ha sparat (och tiggt) lökskal i massor satte jag igång. Jag hade ett naturfärgat ylletyg 1mx1,5m som jag betade i alun.

lök liten

 

Sen kokade jag ihop ungefär lika mycket lökskal som tyg, efter att ha kokat i dryga timmen, silade jag av skalen och sen i med tyget.

löktyg liten

Tyget fick ligga i färgbadet i drygt en timme och sedan svalna över natten. Efter sköljning och torkning så började jag sy. Hosorna är klippta på skå för att vara så elastiska som möjligt. Tyvärr har jag inga bilder på konstuktionen, men det är samma konstruktion på borgarkvinnans dräkt på Historiska världar. Hosorna är sydda för hand, med vaxad lintråd.

När jag flyttade förra vintern så passade jag på att frysa alla mina medeltidskläder på balkongen, för att eliminera eventuella skadedjur. Dock lyckades vintersolen komma åt mina hosor, som är blekta i ett konstigt mönster.

 

hosor liten

Men det är bekväma och sitter bra, så jag funderar på att stoppa dem i färggrytan igen, men vi får se. Det är ju inte så många som ska titta mig under kjolen :P

Det här inlägget postades i Medeltid, Ull. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Äntligen tillbaka! Och gula hosor

  1. Andrea skriver:

    Jag har råkat få samma resultat på mina lökfärgade hosor som du. Det var lite snopet när jag insåg att de blekts lite här och var… :p

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


− 5 = 1

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>