Herjolfnes 39 del 1

För ett par år sedan så sydde jag en blålila överklänning som jag aldrig blev riktigt nöjd med. Den satt dåligt och trots att jag sydde in den flera gånger så fick jag aldrig riktigt till den. Sen dess har den hängt halvfärdig (ofållad och ofällda sömnsmåner) utan att bli använd. Jag är inte heller riktigt förtjust i färgen och har gjort några halvhjärtade försök att sälja den, men aldrig lyckats.

Så här såg den iallafall ut när den var nysydd, klänningen består av fyra paneler och fyra kilar, helt handsydd med vaxad lintråd och handsydda snör- och knapphål i växtfärgat ylle.

Efter att ha klurat lite och blivit riktigt sugen på en kortärmad överklänning, bestämde jag mig för att sy om den till en tolkning av Herjolfnes 39.

Efter som min färdiga klänning består av fyra paneler så kommer överklänningen ha sömmar mitt fram och mitt bak, något som inte finns på orginalet. Jag (tror) även att jag kommer att strunta i den lilla snörningen framtill, men har inte riktigt bestämt mig. Bilden ovan är lånad från Some clothing of the Middle Ages där det även finns mer info om fyndet.

Jag började min omsömnad med att sy igen snörningen framtill och sedan att sprätta upp alla ställen jag sytt in klänningen på för att få så mycket vidd som möjligt. Därefter klippte jag upp fram- och bakstyckena  under ärmarna för att få till sidokilarna. Så långt har jag kommit i dagsläget och planen är att sedan korta av ärmarna, fälla sömnsmåner och fålla klänningen. Eventuellt funderar jag på att kanta ärmarna med en brickvävd kand eller en yllefläta, men det ska jag klura vidare på.

Det här inlägget postades i Medeltid, Mönsterkonstruktion. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Herjolfnes 39 del 1

  1. Pingback: Herjolfnes 39, del II | Fröken Ström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


9 − 6 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>